Sally Field

Sally Field

 

 

 

Sally Field
Field (2012)
Field (2012)
Algemene informatie
Volledige naam Sally Margaret Field
Geboren 6 november 1946
Land Verenigde Staten
 
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

 

Sally Margaret Field (Pasadena (Californië), 6 november 1946) is een Amerikaans actrice.

Biografie

 

Field groeide op in Hollywood. Haar ouders zijn actrice Margaret Field en Richard Dryden Field, een verkoper. Haar ouders scheidden toen ze vijf jaar oud was en haar moeder hertrouwde met voormalig stuntman en westernacteur Jock Mahoney.Field begon halverwege de jaren zestig in de televisieserie Gidget als een jongensverslindend surfmeis In 1967 deed ze auditie voor de rol van "Elaine Robinson" in The Graduate, maar die rol ging naar Katharine Ross.Wel speelde ze de hoofdrol in The Flying Nun (1967-1970) en The Girl with Something Extra (1973-1974).Doordat ze meestal in comedy's speelde, werd ze niet gezien als iemand die ook serieuze rollen aankon. In 1976 bewees Field dat ze dat kon, toen ze in de televisiefilm Sybil een personage speelde met een meervoudige-persoonlijkheidsstoornis. In 1977 kreeg ze hiervoor een Emmy Award.In 1979 speelde ze in Norma Rae een vakbondsleider en won de Oscar voor beste actrice. Ze won in 1984 met haar rol in Places in the Heart nog een Oscar.Ze heeft in vele films grotere en kleinere rollen gespeeld, waaronder in Mrs. Doubtfire (1993) en Forrest Gump (1994). In 1991 speelde ze een rol in Not Without My Daughter, het waargebeurde verhaal van Betty Mahmoody, die zonder de goedkeuring van haar man met haar dochter probeerde weg te komen uit het Iran van na de Islamitische revolutie.Op televisie had Field een terugkerende rol in ER, waarvoor ze in 2001 een Emmy won.Field had vele jaren een relatie met Burt Reynolds, maar aanvaardde nooit zijn aanzoeken tot een huwelijk. Ze was eerst getrouwd met Steven Craig van 1968 tot 1975. In 1984 trouwde ze met Alan Greisman, maar dat huwelijk werd in 1993 ontbonden. Field heeft twee zoons uit haar eerste huwelijk (een van hen is romanschrijver Peter Craig) en een derde zoon uit haar tweede huwelijk.In 2014 kreeg Field een ster op de Hollywood Walk of Fame.(informatie Wikipedia)

Telly Savalas

Aristotelis "Telly" Savalas ( Grieks : Αριστοτέλης "Τέλλυ" Σαβάλας, 21 januari 1922 - 22 januari 1994) was een Amerikaanse film en televisie acteur en zanger, wiens carrière overspannen vier decennia. Misschien het best bekend voor het spelen van de hoofdrol in het drama 1970 misdaad Kojak , werd Savalas genomineerd voor een Academy Award voor Beste Mannelijke Bijrol voor zijn prestaties in Birdman of Alcatraz (1962).

Zijn andere film kredieten omvatten The Young Savages (1961), The Greatest Story Ever Told (1965), de Slag om de Ardennen (1965), The Dirty Dozen (1967), De Scalphunters (1968), superschurk Ernst Stavro Blofeld in de James Bond film On Her Majesty's Secret Service (1969), Kelly's Heroes (1970), Pretty Maids All in a Row (1971), Inside Out (1975), en Escape to Athena (1979).info: Wikipedia/ Telly Savallas, daar ging men voor zitten......

Sylvester Stallone

)6-07-1946

Sylvester Gardenzio Stallone (New York City, 6 juli 1946), bijgenaamd Sly, is een Amerikaans acteur, scenarist en filmregisseur. Zijn naam wekt bij velen een associatie op met zijn twee bekendste rollen: de bokser Rocky Balboa en de Vietnamveteraan John Rambo.Bij zijn geboorte traden complicaties op, waardoor een gedeelte van Stallones lippen, tong en kin verlamd raakten.[1] Hier hield Stallone een typerende spraak aan over, die vaak wordt geïmiteerd. Tijdens een lastige jeugd kwam hij in aanraking met acteren en sport. Zijn eerste film was een softpornofilm genaamd The Party at Kitty and Stud's, in 1970. Vanaf 1977, na de doorbraak van Stallone bij het grote publiek, zou deze film beter bekendstaan onder de naam The Italian Stallion. Na een rol te hebben gespeeld in Woody Allens Bananas speelde hij kleine rolletjes in films en televisieseries als Kojak. Hij begon zich ook meer te richten op het schrijven van scenario's.
Nog steeds is Stallone druk bezig en is zijn carriére niet ten eind..info/wikipedia...

Arnold Schwarzenegger

30-07-1947 (Thal)Arnold Alois Schwarzenegger (Thal, 30 juli 1947) is een Oostenrijks-Amerikaans acteur en politicus. Van 17 november 2003 tot 3 januari 2011 was hij gouverneur van de Amerikaanse staat Californië.Arnold Alois Schwarzenegger (Thal, 30 juli 1947) is een Oostenrijks-Amerikaans acteur en politicus. Van 17 november 2003 tot 3 januari 2011 was hij gouverneur van de Amerikaanse staat Californië.De eerste film waarin hij speelde was Hercules in New York 1970 - onder de naam Arnold Strong - maar hij brak pas door met Conan the Barbarian (1982). Schwarzenegger speelt in het algemeen in grote actiefilms, waaronder The Terminator, zijn bekendste, Predator, Eraser en True Lies. In 2003 speelde hij voorlopig de laatste hoofdrol, in de film Terminator 3: Rise of the Machines. Hij besloot zich toen kandidaat te stellen voor het gouverneurschap van Californië, wat hem ook gelukt is. In 2007 is hij nog herkozen waarna in 2011 zijn termijn als gouverneur eindigde. Hij ging daarna weer filmen, zijn oeuvre is enorm groot, kijk even op wikipedia en u ziet zijn vele rollen....ook ik heb enige informatie van wikipedia gebruikt om uw aandacht op Arnold te vestigen, Wikipedia is daarom zeer bekend.....

Fats Domino

 Fats Domino 26-02-1928 - heden

Fats Domino is een rhythm en blueszanger-pianist en in de jaren 50 en 60 was hij de best verkochte Afro-Amerikaanse muzikant. Voor zijn bijdrage aan de rock and roll werd hij opgenomen in De Rock and Roll Hall of Fame

Elizabeth Taylor

 Elizabet Taylor ( 27-02-1932 -23-03-2011)

Elizabeth Taylor was een Brits/Amerikaans  actrice en was wereldberoemd, zij won in 1960 een Oscar voor haar hoofdrol in Butterfield 8 en in 1966 voor haar rol in Who's Afraid of Virginia Woolf,Zij kreeg ook nog 36 andere filmprijzen, waaronder de BAFTA Award,de Zilveren Beer en vier Golden Globes.Elizabeth had ook nog een record in huwelijken, zij trouwde 7 keer en had nog zeer veel intieme relaties, maar het was haar ongelooflijke talent en haar schoonheid wat haar wereldberoemd maakte. Het zou mij nog uren kosten om haar gehele ouvre te noteren, maar zij was een topper en zeer zeker de moeite waard om eens verder te zoeken op de bekende sites en uw mond zal open vallen van verbazing. Een groot actrice.

bridgit Fonda

 Bridgit Fonda ( 27 - 01-1964/ heden)

Peter Fonda

 Peter Fonda ( 23-02-1940/ heden)

Peter Fonda/zoon van Henri Fonda is een zeer verdienstelijk acteur en kreeg grote bekendheid door zijn rol in de film Easy Rider,daarin speelde hij samen met Deennis Hopper en Jack Nicholson. Peter Fonda is de vader van Bridgit Fonda. Veel kan ik niet meer over hem vinden, maar heeft toch in vrij veel films een rol gespeeld.

Jane Fonda

 Jane Fonda ( 21-12-1937- heden)

Jane Fonda kreeg het acteren met de paplepel ingegoten,hoewel ze in eerste instantie niet zo veel van het acteren wilde weten. Ze kreeg vijf oscar nominaties voor haar rol in de film Cat Ballou waarin ze ook haar komische talenten kon laten zien. Ze werkte met Bob Hope en Donald Sutherland en met veld andere groten en werkte in meer dan veertig films. grandioos

Henri Fonda

 Henri Fonda (16-05-1905 - 12-08-1982)

Henri Fonda was een zeer goed acteur en speelde grote rollen,maar zijn loopbaan begon zo'n beetje in 1940 toen hij genomineerd werd met Academy Award voor zijn rol in de film The Grapes of Wrath. In 1935 maakte hij zijn Hollywooddebuut en werkte daar voor al in broadwayproducties. Hij speelde zeer grote rollen waar onder in de beroemde film Once Upon a Time in the West. Hij is de vader van Jane Fonda/Peter Fonda en zij allen traden in de voetsporen van hun vader.Een groot acteur,maar zoals het zo vaak gaat verdwijnen zij langzaam achter de horizon.(jammer) maar toch zeg ik tegen u, zoek hem eens op onder Wikipedia en u zult verbaasd zijn over de enorme lijst aan de vele  rollen die hij gespeeld heeft.

Jerry Lewis


Jerry Lewis(16-03-1926-heden)

Roger Moore

 Roger Moore ( 14-10-1927- heden)
Roger Moore is een Engels acteur en had zeer veel pijlen op zijn boog en die liet hij ook zien in de series Ivanhoe,The Saint en The Persuaders (met Tony Curtis) ook speelde Roger de hoofdrol in zeven James Bondfilms van 1973 toto 1985.Na de tweede wereldoorlog (hij was 2e luitenant) werkte hij in het theater,televisie en radio.Roger Moore speelde in veel andere filmproducties en is en was zeer geliefd bij het publiek.Roger Moore, een zeer verdienstelijk acteur en entertainer.  

Tony Curtis

 Tony Curtis (03-06-1925-29-09-2010)
Tony Curtis was een Amerikaans acteur en was afkomstig uit Hongarije als zoon van joodse immigranten.Hij was een zoon van Joodse imigranten uit Hongarije. Hij groeide op in de straat en was ook nog verslaafd aan de drugs.Hij begon als acteur in 1949 in de film How to Smuggle a Hemia Across the Border. Hij werd steeds bekender en werkte o.a. met Walter Matthau,Burt lancaster,Gina Lollobrigida (Trapeze),Sidney Poitier en niet te vergeten zijn serie met Roger Moore in De Versierders,waarmee hij grote bekendheid kreeg in Europa.Bekende films waarin hij speelde waren Some Like it Hot met Jack Lemmon en Marilyn Monroe en Spartacus met Kirk Douglas en Laurence Olivier. Zijn ouvre is zeer groot en te veel om op te noemen,maar toch wil ik,ook al gaat roem snel voorbij even de aandacht op hem vestigen en zoek hem eens op het is de moeite waard hoeveel hij gedaan heeft in zijn loopbaan. Een geweldig acteur en kon ook de komische rollen aan die op zijn pad kwamen.

Heinz Rühmann

 Heinz Rühmann ( 17-03-1902 - 03-10-1994 )

Heinz Rühman is en was eèn van de meest geliefde en grootste acteur van Duitsland.In 1920 kreeg hij z'n eerste rol (bijrol) in het theater van Breslau. In 1926 ging Heinz Rühmann optreden in stomme films die zijn bekendheid verhoogde en een jaar later speelde hij een hoofdrol naast Marlene Dietrich.Heinz zou nog meer films maken ,waaronder Charley's Tante,een zeer komische film waarin Heinz ook zijn geweldige komische talenten liet zien en niet te vergeten Der brave Soldat Schwejk en de geweldige film De Brokkenpiloot wat je als antwoordt zou kunnen zien op de geweldige film It's in the air met George Formby.Heinz Rühman lag tijdens de oorlog ook vaak overhoop met het regime en in zijn hart verfoeide hij het regime van Adolf Hitler. Ook werkte Heinz bij de operette en hij beheerste zijn vak.Bij het programma Wetten Dass, waar hij zijn laatste optreden deed kreeg hij minuten lang een staande ovatie, waarbij de tranen duidelijk bij Heinz Rühman naar boven kwamen. Veel mensen zullen zeggen Who the hell is Heinz Rühman, wel ik geef antwoord: Een topacteur en vakman bij uitstek.Ik ben in ieder geval blij dat ik hem bij leven heb mogen meemaken.Meer weten? zoek hem eens op.(foto: Standbeeld van Heinz Rühman voor het filmmuseum in Berlijn)

George Formby

George Formby ( 26-05-1904 - 06-03-1961)

George Formby had het talent van zijn vader en hij nam ook de artiestennaam over van zijn vader en hij bracht in eerste instantie het materiaal/artiestennummer van zijn vader op de planken. Hij voegde de banjo toe aan zijn optredens en dat werd zijn handelsmerk, zo herinner ik mij George Formby in mijn jeugd.Hij maakte meer dan 200 platen en had een aanstekende stem en was zeer komisch.Het was een topper en dat werd al snel duidelijk bij zijn eerste film met geluid wat gelijk een hit werd.Hij maakte meer dan 20 films en hij was bij het publiek zeer geliefd.Wie kent nog George Formby?Op You Tube kunt u denk ik wel fragmenten van hem zien of complete films. Misschien zegt u nu,als u het ziet,wat oubollig, maar het is de moeite waard,het waren onze toppers uit onze tijd.Ik persoonlijk vond hem grandioos en ging graag naar zijn films kijken.

Natalie Wood

 Natalie Wood ( 20-07- 1938 - 29-11-1981)

Natalie Wood speelde als kind al in enkele Hollywoodfilms en zij zou wereldberoemd worden.Zij speelde samen met James Dean in Rebel Without a Cause en zij kreeg een Oscar-nominatie voor haar rol als Judy in deze film.Ook speelde zij een schitterende rol als Maria in de West Side Story van Leonard Bernstein.Zij trouwde met Robert Wagner en kreeg van hem twee kinderen. Zij kwam zeer tragisch om het leven omdat zij van een boot af viel en daar zij niet kon zwemmen verdronk zij. Haar gehele ouvre moet u mar eens bekijken.Demoeite waard.

Folies Bergère

Folies Bergère (Parijs)

Folies Bergère is wereld beroemd en is een zeer oud theater wat oorspronkelijk bedoeld was als operagebouw en gebouwd werd in 1869 onder de naam Folies Trévise en in 1872 omgedoopt werd naar Folies Bergère. Miljoenen mensen van over de hele wereld hebben het theater in Parijs wel eens bezocht of er van gehoord.Grote artiesten traden er op o.a. Jean Gabin (zie foto) en Eddie Canstantine. Ook werd het theater wel bezocht door het publiek,omdat de danseressen er in zeer fantasie opwekkende gedachten showkleding optrad.Wereldberoemd was ook Josephine Baker die er op trad in haar evenzo beroemde bananenrokje.Folies Bergère, een historisch theater, het is er nog steeds.

Dean Martin

Dean Martin (07-06-1917 - 25-12-1995)

Dean Martin was een zeer bekend Amerikaans acteur.Ook was hij zanger,komiek en een tv-persoonlijkheid.Na verschillende baantjes veranderde hij zijn naam van Dino Paul Crocetti in Dean Martin en kreeg hij succes als zanger in de clubs van New York.Toen hij ging samenwerken met Jerry Lewis  kwam het succes en vormden zij samen een zeer succesvol duo.Zij maakten samen zeer veel komische films,te veel om alle titels te vermelden,en in 1956 stopte hun samenwerking.Tot grote verbazing van ieder ,kreeg Dean Martin met een solocarièrre veel succes en had vervolgens ook van 1965 tot 1974 zijn wekelijkse eigen The Dean Martinshow op de NBC.In 51 films speelde Dean Martin een rol.Hij werkte samen met zeer veel grote namen o.a. Sammy Davis jr. Frank Sinatra enz. Rio Bravo,één van zijn films herinner ik mij nog en was van grote klasse.Dean Martin stierf op25 december 1995. Hij was een groot showman. De moeite waard om hem eens bij Wikipedia op te zoeken en wat meer over hem te lezen.

Jean Harlow

Jean Harlow (03-03-1911-06-06-1937)

Jean Harlow is slechts 26 jaar geworden,maar als Amerikaanse actrice heeft ze in haar korte leven toch nog een behoorlijke ouvre opge bouwd. Zij speelde mee in maar liefst 41 films. Zij was evenals haar voorgangster Clara Bow een sexsymbool en Jean op haar beurt weer de voorganster vam Marylin Monroe.Jean is ook wel bekend onder de naam The Platinum Blonde. Zij speelde ook in verscheidene films mat Clark Gable en de film Saragote werd een hit omdat ze tragisch door urinevergiftiging stierf wegens nierfalen. In de film Dinner at Eight liet zij ook haar komische talenten zien. Jean Harlow te jong gestorven.

Rin tin tin

Rin tin tin       (10-09-1918-10-08-1932)

Rin tin tin de heldenhond uit onze jeugd, wie van de huidige jeugd kent deze hond nog, die met grote heldhaftigheid het opnam tegen het kwaad en geboeid zat je naar Rin tin tin te kijken en als hij in de strijd gewond raakte door een gemene boef dan stroomden de tranen langs je wangen en leefde je mee met jouw hond(want zo beschouwde je het) Rin tin tin. Hij kwam in Amerika (los Angeles) door de Amerikaan Lee Duncan die hem meenam uit een hondenkennel die in de oorlog gebombardeerd was in Frankrijk. Rin tin tin debuteerde in de film The Mann From Hell's River en werd een ster na de film Where the North Begins. Hij werd wereldberoemd en kreeg brieven uit de hele wereld en kreeg een ster op de Hollywood Walk of Fame. Hij stierf op 14 jarige leeftijd(volgens zeggen) in de armen van Jean Harlow. Rin tin tin,onze held.